Börja med motorsport

Spänning, adrenalinkickar och hög fart. Det är inte konstigt att så många drömmer om att börja köra motocross, men hur går man egentligen tillväga och vad gäller? Motocross, enduro och speedway organiseras i Sverige av förbundet Svemo. Det är de som ordnar tävlingar, bestämmer regler och allt annat. Är man intresserad så går man med i en SVEMO-ansluten klubb, där man köra upp för licens. Sedan måste man naturligtvis ha en motorcykel också, som ska vara avsedd för den gren man vill tävla i: motocross (mx), speedway eller enduro. Hjälm behövs också liksom stövlar och byxor.

Att tävlaflag-42580_1280

Att tävla inom motorcykelsport innebär ett stort ansvar för alla deltagare. Men självfallet även äventyr, spänning och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra ungdomar som är intresserade av mc-sport, såväl killar som tjejer. Allt eftersom man kommer upp i åldrarna får man köra allt tyngre motorcyklar med ökad kapacitet. Det krävs lång och gedigen träning för att bli bra inom motocross, enduro eller speedway. Därför är det också ett måste att man tar hand om sig själv och inte missar träningstillfällen – då blir man aldrig någon mästare.

Hur gammal måste man vara?helmet-30142_1280

Både för motocross, enduro och speedway gäller att man måste ha fyllt 12 år för att få ta licens och börja tävla. Är du under 12 år och vill börja ”tävla” så kan du gå guldhjälmsutbildningen och erhålla en så kallad guldhjälmslicens, du är då berättigad till att delta i så kallade guldhjälmstävlingar – som är en mycket enkel form av tävlingar för knattar. Från och med när du är 16 år så får du börja köra seniormaskin.

Är det dyrt?

Den stora investeringen är förstås motorcykeln. Även om du köper exempelvis en begagnad cykel så kan får du räkna med att kostnaden lätt lätt kan överstiga 5000 kr. Övrig utrustning bike-37275_1280såsom hjälm, byxor och stövlar är inte så dyrt i sammanhanget. Tävlingar kan kosta några hundra kronor per styck beroende på om du tävlar som junior eller senior.

Post navigation