Isracing

Isracing körs på en oval isbana på vintertid. De motorcyklar som används har två växlar som saknar broms och 2000px-Ice_cristal_-_heraldic_figure.svgkörs på metanol. Däcken är belagda med vassa stålspikar (upp till 2,8 cm) som har till uppgift att ge föraren fäste på isen. Med det goda fästet kan motorcyklarna komma upp i en hög kurvhastighet. Precis som i speedway så kör man flera varv på en rund bana.

Heaten

I varje heat tävlar fyra förare. Varje heat består av fyra varv. Vinnaren i heatet får 3 poäng, tvåan får 2 poäng, trean 1 poäng, medan siste man blir utan. Reglerna är där precis samma som i speedway. Man kör fyra varv per heat, vilket också är desamma som i speedway.

Världsmästerskap och giganter inom sportenmedal-161229_1280

VM har körts sedan 1966 för individuella tävlingar och sedan 1979 för lag. På senare år har ryssen Nikolaj Krasnikov varit dominant inom sporten och han tog under åren 2005-2012 8 raka individuella VM-guld.

Den svenske speedway-nestorn heter Per-Olof ”Posa” Syrenius och han har tagit två individuella VM-guld 1995 och 2002. Dem tog han vid den imponerande åldern av 47 respektive 54 år. Han har även 3 VM-guld i lag från 1985, 1995 och 2002. Utöver det har han deltagit 32 VM-finaler, där han också har 3 silver utöver sina guld.

En sport för tuffingarfist-42664_1280

Isracing är en sport som utförs i tuffa vinterförhållanden där snö och kyla är vanliga. Det förekommer nästan lika mycket närkontakt mellan åkarna i isracing som i speedway. Riskerna för allvarliga skador är alltid närvarande, men förekommer lyckligtvis ganska sällan