Novemberkåsan

Novemberkåsan är en årlig motorcykeltävling som körs i Sverige, den körs på olika orter och är Sveriges äldsta och mest kända motorcykeltävling och endast SMK-klubbar får arrangera tävlingen.

2000px-Motorland_Aragón_FIM.svgSMK Trollhättan har arrangerat tävlingen tidigare vid tre tillfällen, 1952, 1962 och 2007 och de kommer även att arrangera den år 2015, men då delar de värdskapet med BMK Uddevalla. Vi jobbar hårt för att få till något bra, säger Mikael Johansson, SMK Trollhättan och biträdande tävlingsledare och om tävlingen ska bli så bra som vi vill, är det väldigt avgörande att få okej för att använda den mark som vi önskar. När måste ni senast ha allting klart med markägarna? – Dagen innan tävlingen startar, säger Mikael Johansson och skrattar.

100- års jubileum för Kåsan

Loppet genomförs i helgen den 28-29/11 och i år är det 100-års jubileum för kåsan. Sträckan är 10 mil varav 1 anniversary-157521_1280varv körs dagtid och 2 varv körs natttid vilket innebär att fullföljer man hela loppet har man kört 30 mil i tuff, kall och hård terräng. Numera är Novemberkåsan känd för sin svårighet och sina utmanade passager som kan vara bäckar, myrar och vattendrag. Det gör Novemberkåsan till en av de tuffaste endurotävlingarna i världen.

Eldsjälar och entusiaster

För att loppet inte skall vara ännu svårare för de tävlande så ställer ideella entusiaster upp för att bygga 150 meter broar, sätta upp 5000 st pilar samt röja undan sly, ljung, grenar samt ta bort farliga stenar och stubbar och som tar en längre tid att utföra

Det är trevligt att det kommer publik så publikparkering finns nära depåområdet samt försäljning av mat och dryck finns inne i depån. Vi kommer att ha utmärkta publikplatser på några ställen ut med banan, och där kommer även försäljning att finnas. Det har dock hänt att det förekommit störande objekt på banan såsom huliganer eller överförfriskade personer.

women-311176_1280Fritt fram för kvinnor

Kåsan är öppen även för kvinnor och år 1996 blev Pia Däldebring historisk som första kvinna att gennomföra en hel Novemberkåsa. En världsstjärna som Joakim Ljunggren, Karlskoga EK har vunnit loppet sex gånger med början år 2007 och nu senast år 2014. Joakim Ljunggren är född den 12 juni 1985, han är en av Sveriges mest framgångsrika enduroförare i nuläget och är fabriksförare för Husqvarna sedan 2013.