Om enduro

Enduro är motorcykelsportens populäraste gren och ståtar med flest utövare, allt från motionsåkare till yppersta elit. Ordet enduro är spanskt och betyder ”uthållig”. Sverige är ett av världens mest framstående motocross-584937_1280länder inom enduro och har många år haft framgångar under VM, EM och Lag-VM (Six days)  Den vanligaste tävlingsformen inom enduro är Typ 1, vilket innebär att de tävlande åker på en pilad bana, vilken är uppbyggd både med transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terräng eller på stigar och dåligt underhållna vägar.

Utrustningen

Enduro-motorcykeln liknar motocrossmaskinen till stora delar, men motorn är inte lika starkt trimmad. Storlekarna på motorcyklarna varierar också avsevärt: Från 125 cc tvåtaktsmaskiner upp till fyrtaktare som ligger på 500 cc. Övrig utrustning som används är bland annat hjälm, vilken är av samma modell som för motocrossen, men ett rejält inbyggt tand- och käkskydd. Föraren har även ett bröst- och skulderskydd samt stabila kängor. Ett lättare ryggskydd används även idag av många förare, vilket kan rekommenderas.

motocross-d75542724Tävlingar

De största tävlingarna såsom SM och Novemberkåsan körs idag som Typ 1. Den som tar sig runt banan snabbast vinner, men de tävlande måste även själva reparera sin motorcyklar under tävlingens gång. Därför måste en smart enduro-förare hushålla med sina krafter för att kunna ta hand om mekaniska bekymmer som kan uppstå längs tävlingens gång. Det finns många MC-klubbar ute i landet och viss av dem har speciella träningsområden för enduro-körning. På dessa områden brukar även enklare tävlingar hållas. De körs då ofta som klubb- eller motionstävlingar på en banslinga. Tävlingen kan avgöras över ett eller flera vara. Denna typ av enduros, vars popularitet är på stadig frammarsch, betecknas som Typ2. De största tävlingarna är Gotland Grand National och Rännestensloppet. Denna tävlingsform kallas även för varvslopp och hålls bara inom avlysta områden, vilket även ger förare utan registrerade motorcyklar eller de som saknar körkort, en möjlighet att delta