Om motocross

Motocross är en av de absolut populäraste MC-sporterna. Sporten innehåller det mesta inom fart, adrenalinkickar och spänning. Den kräver att föraren behärskar cykeln mycket väl. Motocross började köras redan på 1930-talet i Sverige, men det var först efter andra världskriget som sporten fick riktigt fäste och snabbt kom att bli en de ledande motorsporterna.

moto-426666_1280 Skillnaderna mellan motocross och enduro.

Det är ganska lätt att förväxla motocross med enduro. Motorcyklarna och utrustningen som används är snarlika. Den stora skillnaden ligger i banan där enduro körs bland stubbar, rötter och sten, på en bana som inte är preparerad. En crossbana å andra sidan är förberred för tävling. Själva motorkrossbanan består av kuperad grus-, sand- eller jordbana. En populär variant som har vuxit fram under de senaste åren är supercross eller stadioncross, vilken ofta körs inomhus. Den är mycket publikvänlig i och med att publiken ser förarna nästan hela tiden.

Motocross körs i olika klasser

Motocross körs i olika klasser beroende på cylinderstorlek och konstruktionen på motorn – som antingen är tvåtakt eller fyrtakt. De vanligaste klasserna är MX1, som körs med 250 cc tvåtakt eller 450cc fyrtakt. Klassen över, MX2 körs med 250cc 4takt. MX3 är den vanligaste klassen för herrseniorer och körs med motorcyklar motorcycle-306742_1280från 450 cc. Sedan ett antal år tillbaka finns det en speciell MX-girlsklass, också kallat för tjejcross. Som namnet antyder är det en speciell klass för kvinnor. Det tävlar med en MX2-cykel. Första SM:et kördes 2004 och vanns av Elin Mann.

Hur går en tävling till?

Tävlingarna utförs på snitselinringade crossbanor. På morgonen träningskör man en stund för att lära känna banan. Sedan kallas det till start och då radar man upp sig bakom en startgrind. När grinden faller börjar heatet. Början av en bana inleds med en startraka, vilken sedan går över i en sväng. Den som är först fram får välja spår. Tävlingen körs ett eller flera varv runt banan och den som korsar mållinjen först vinner heatet.