Speedway

Speedway är den av MC-sporterna som omsätter klart mest pengar och också drar mest publik. Det är en tuff helmet-31329_1280arenasport som både är tät och explosiv. Speedwayförare lever mycket på sin rutin, vilket gör att den gamle räven kan utmana talangen långt upp i åren. Speedway är också lite av motorcykelns sprintgren och här går det undan från start till mål. En bra speedwayförare måste vara mycket reaktionssnabb, grym på starter och ha en bra förmåga att sig fram i trängda lägen.

Banor och tävlingar

Speedwaytävlingar körs på rundbanor som är 300 till 400 meter långa. Fyra förare startar samtidigt, men i vissa tävlingar kan sex förare delta. Vid individuella tävlingar är det vanligaste att sexton förare kör, där alla möter alla. Lagtävlingar har 4-8 förare i lagen. Heaten är tuffa med en hel del närkontakt under racens gång. Rena oschysst heter förekommer dock sällan och det är viktigt att man på banan visar respekt för sina med- och motförare då allvarliga olyckor kan inträffa i speedway. Speedway är alltså lite av en sport för tuffingar, men inte för fulingar.  Den som tar hem 13135255261162194955Motorbike.svg.hiheatet vinner 3 poäng, tvåan får 2 och trean 1, föraren som blir sist är poänglös.

Maskinen

Som senior används en 500cc maskin som är utrustad med minst 60 hkr. Den har ingen växellåda och ingen broms. För ungdomar upp till 17 år finns cyklar med 80cc tvåtakts samt 150 ccfyrtakts, vilka har växellåda. Det ger cirka 20 hkr, vilket är mer än tillräckligt för de cirka 160 meter långa banor som man kör på.

Idoler, superstjärnor och kanske du?

The_WikiProject_Wikify_TrophyInom speedway finns såväl idoldyrkan som gedigen kompisgemenskap. Det är en häftig arenasport som innehåller det mesta av dramatisk, spänning, tuffhet och fart och fläkt. Sverige har högklassiga förare i speedway såsom Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren. Kanske är det du som blir den näste svenske stjärnan inom sporten?